Dancing Pyramid Stumps (”Dansande pyramidstubbar”)

… så beskriver arkitekten Mario Campi de fyra lutande höghusen längs Södra vägen i Lund. Detta framgår av en artikel i den internationella utgåvan av en schweizisk tidskrift för arkitekter.  Tillsamman med sin svenske kollega Arne Jönsson och deras byråer är det de arkitekterna, som står bakom våra utmärkande hus, där två ägs av en Riksbyggen-förening, Brf Margretedal, och två ingår i vår förening, Brf LunnaTöser i Lund.

Arkitekterna bestämde sig för byggnadernas speciella former som upp-och-nervända, stympade pyramider av två skäl. Dels ville de uppnå en viss dynamik och dels ville de åstadkomma en känsla av rörelse, eftersom de fyra husens placering växelverkade med den svaga svängen på Södra vägen. På så sätt är byggnaderna arrangerade som en sorts balett i det urbana landskapet. Inledningsvis kallades de fyra husen av lundabor för Dansande Lunna Töser (the dancing girls of Lund).

Upp-och-nervända, stympade pyramider ger möjlighet att bygga större lägenheter högre upp i husen. De boende får således rymligare lägenheter, där den bästa utsikten finns. Byggtiden kunde reduceras genom användning av prefabricerade moduler som enkelt fogades samman på plats. Man använde endast en sorts aluminiumfönster men dessa placerades olika på de skilda husen. Därmed varierar varje vånings/lägenhets relation till omgivningen och solljuset, vilket uppskattas av de boende. Fasadbeklädningen utgörs av importerade Swisspearl panelskivor. Den röda färgen avses associera till småhusbebyggelsen i Lund. De andra fasaderna är vita.
 
Länk till Swisspearl Magazine #7: Swisspearl_Magazine_7.pdf, där Du kan läsa sidorna 30-37.
 
Detta dokument hittar Du också under vår hemsidas menyval Arkiv.